Boottocht over de rivier de Lot

Boottocht over de rivier deLot

Saint-Cirq-Lapopie is een dorpje op een klein uurtje afstand van Montgesty. Een prachtige rit die je het laatste stukje voert langs de oevers van de rivier de Lot.

Wij hebben er vóór ons bezoek aan Saint-Cirq-Lapopie voor gekozen eerst een boottocht over de rivier de Lot te maken. Onze boottocht start in Bouziès. Vanaf  daar ga je met een aak van 17 meter lang en 4 meter breed over de rivier de Lot richting Saint-Cirq-Lapopie. Adembenemende zichten op rotspartijen langs de rivier.

Veel producten werden in het verleden over de Lot vervoerd, zoals bijvoorbeeld kolen, maar ook zoute en gedroogde kabeljauw. De vis werd vastgebonden aan het roer en zo landinwaarts vervoerd, waarmee dan het zout van de vissen in het zoete water van de rivier afspoelde en dus verdween. Nog steeds een specialiteit in de regio de Lot,  de “estofinado”. Het is een gerecht bestaande uit vis, aardappelen, eieren, crème fraîche, olie en walnoten.

De tocht voert langs de kliffen van Ganil, waar duidelijk het jaagpad te zien is. Dit pad werd in het midden van het jaar 1800 uitgehouwen. Nu is het een wandelpad en één van de varianten van de bekende Santiago de Compostella route. Eind 1980 heeft een kunstenaar uit Toulouse sculpturen in de kliffen van het jaagpad gemaakt die het leven van de rivier uitbeelden. Een bijzonder en mooi werk. Iets verderop moet de boot door een sluis om een hoogteverschil in de rivier van ruim 1 meter te overbruggen. De voor- en achterdeuren moeten individueel geopend of gesloten worden om het water in de sluis op niveau te brengen. Daarna gaat de tocht verder langs prachtige kliffen richting Saint-Cirq-Lapopie.  Een indrukwekkend gezicht om het dorpje met het prachtige chateau zo ver boven de rotspartijen te zien liggen.

Daar willen we meer van zien. Na 1 ½ uur zijn we terug in Bouziès stappen we in de auto en rijden richting Saint-Cirq-Lapopie dat op slechts 10 minuutjes afstand ligt.

U kunt via het jaagpad, langs de kliffen van Ganil, ook naar boven lopen. Goede stevige schoenen en een beetje conditie zijn wel belangrijk, maar een prachtige wandeling.